Bunt księży. Pomimo stanowiska Watykanu część duchownych będzie błogosławić pederastom

W Niemczech duchowni katoliccy będą błogosławić pary jednopłciowe. Księżom nie przeszkadza sprzeciw Watykanu.

„Nowa normalność” zawitała do Niemiec. Tamtejsi duchowni katoliccy będą w maju błogosławić pary jednopłciowe.

„Ludzie w związkach homoseksualnych chcą błogosławieństwa Kościoła. Musimy sprostać temu życzeniu” – powiedział przewodniczący Konferencji Episkopatu Niemiec Georg Bätzing.

Watykan: Zabronione udzielanie błogosławieństwa parom jednopłciowym

„Chcą, aby Kościół docenił wartość ich życia i nie odmawiał im błogosławieństwa Bożego. Musimy sprostać temu życzeniu” – podkreślił Bätzing, cytowany przez National Catholic Reporter.

Sytuacja jest o tyle szokująca, że takim praktykom sprzeciwia się Watykan. Jednak zdaniem Bätzinga Kościół powinien zmienić swoje podejście do związków homoseksualnych, a także innych związków partnerskich, które nie są sakramentalnymi małżeństwami.

Bätzing stwierdził, że duchowni powinni częściej niż o doktrynie, myśleć o „opiece i odpowiedzialności za drugą osobę”.

Katolicka telewizja została zablokowana przez YouTube. Transmisja Adoracji „niezgodna ze standardami” platformy…

Przewodniczący Konferencji Episkopatu Niemiec nawiązał do niedawno opublikowanego stanowiska Kongregacji Nauki Wiary, które zakazuje błogosławienia związków jednopłciowych. Bätzing stwierdził, że takie stanowisko jest zgodne z katolicką doktryną „ale to nie pomaga, bo od dawna następuje rozwój duszpasterstwa, który ją przekracza”.

„A to oznacza, że czeka nas zmiana” – podkreślił Bätzing.

Błogosławienie par homoseksualnych odbędzie się w kilkunastu niemieckich parafiach 10 maja.

Co więcej, na podobny ruch szykuje się Kościół w Austrii. Odmawiać błogosławieństwa gejom i lesbijkom nie zamierza nawet kardynał Christoph Schönborn, arcybiskup Wiednia.

USA: Homoseksualny burmistrz miasta w Kalifornii z 11 zarzutami o gwałcenie dzieci

Schönborn stwierdził, że Kościół powinien być postrzegany jako matka, która nie powinna odmawiać błogosławieństwa swoim dzieciom.

Francja: Lewicowy politolog i były europoseł przyznał się do gwałcenia nieletniego pasierba